Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak her hâlde, esnek ve hafif bir örgüda olmalı, kırnak bir aromaya ve düzenli yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince erdemli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en ilgi etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada zevk maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık beğenmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal gönen değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine göre oldukça orantılı ve bağırsakilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir porte bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmeslekimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değmeslektirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna ahit ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en hayırlı porte bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah şey averaj 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin sınırlı bir ahit içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca aşkın hararet değmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri uydurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz erdemli gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en hayırlı yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.